Tuesday 27 February 2018

Kurma Ayam


Muhammad memang cerewet bab makan dan adakala dia makan dan adakalanya dia tak suka. Tapi kalau gulai kurma ayam atau daging yang diletak ubi kentang, laju je dia. Mana taknya, masak kurma tak pedas tapi lemak bersantan dan rasa rempah kurma yang menaikkan selera, perghhhh.


Bahan-Bahannya mudah sahaja
Seekor ayam dipotong sedang 
250 ml santan kara yang dicairkan nisbah 1:1
1 biji bawang besar dikisar
5 biji bawang kecil dikisar
3-4 ulas bawang putih dikisar
4 sudu besar rempah kurma
3 biji ketang dipotong dadu
sekeping asam gelugur
Sebiji lobak merah dipotong  dadu (kasar)
serba sedikit rempah empat beradik (bilangan ganjil)



Mula-mula tumis bahan kisar dan masukkan rempah 4 beradik(api menumis jangan besar). Tumis sehingga pecah minyak.



Masukkan rempah kurma dengan sedikit air dan tumis hingga pecah minyak



Masukkan ayam dan mesrakan.



Masukkan 1 liter air dan renihkan.



Masukkan ubi-ubian dan sekeping asam keping dan renih lagi hingga kentang empuk.


Sediakan santan



Masukkan santan dan terus mereninh dengan api perlahan sehingga santan masak. Perasakan dengan 2 sudu besar garan dan sesudu gula.


Tu dia, dah siap bau pun harum semerbak. Lapor dah ni


Resepi mudah hidangan seisi keluarga. Kalau dekat kampung dulu, makan gulai kari dan kurma mesti letak kicap sedikit. Terangkat.








No comments:

Post a Comment

Kurma Ayam

Muhammad memang cerewet bab makan dan adakala dia makan dan adakalanya dia tak suka. Tapi kalau gulai kurma ayam atau daging yang dilet...