Kalau makan Nasi Goreng USA mesti ada daging merah. Kegemaran juga ni. Hari ni nak masak daging merah. Senang je. Bahan tak banyak sangat.
Bahan-Bahannya
Sekilo daging yang direbus dengan pewarna merah (kemudian dihiris nipis)
3-4 biji bawang besar di mayang kasar
4 ulas bawang putih diketuk/tumbuh kasar
Sebiji cili hidup dihiris
4 biji cili padi dihiris
2 sudu besar cili kisar
Minyak untuk menumis
Sesudu besar sos tiram, sos cili, sos tomato dan sos ikan
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar dipotong kasar
Mula-mula, tumis bawang putih hingga kekuningan dan masukkan daging yang dihiris dan tumis sebentar.
Tumis sebentar dan biarkan garing sedikit.
Masukkan 2 sudu besar cili kering kisar dan tumis sebentar dan masukkan semua sos. Gaul sebati. Masukkan sedikit air (siapa suka berkuah sikit, lebihkan airnya)
Akhir sekali, masukkan sesudu gula dan garam diikuti bahan hiris dan digaul rata buat seketika. Dah siap. Sofia kata sedap, duk meratah pulak tu. Sesekali masak resepi daging mudah macam ni anak-anak suka.
Malam ni makan satu lauk je, digandingkan pula dengan salad cicah budu. Best mengkome.
No comments:
Post a Comment