Hari ni teman nak masak Tempoyak. Terima Kasih Dak Ajep kerana sudi menghulur sedikit bantuan tempoyak baru dari kampungnya di Tanjung Malim.Dapat le dua kali masak kot, rezeki.
Bahan buat masak tempoyak ni pada teman ler, senang bebeno.
3 ekor ikan keli saiz sedang dikatam
Tempoyak dalam 2-3 sudu besar (lebih lagi sedap dan pekat)
1 biji cili hidup* tumbuk
1 biji cili hidup* tumbuk
6-10 biji cili api*
setengah inci kunyit hidup (serbuk pon boleh)*
Sebiji timun tua
2-3 sudu besar tempoyak
3 keping asam gelugor
3 keping asam gelugor
Sehelai daun kunyit
Sebatang serai diketuk
Masukkan semua bahan dan air. Masukkan juga 2-3 keping asam keping. Renihkan sebentar sehingga mendidih.
Bila dah mendidih masukkan timun tua. Biarkan timun separuh masak dan garam gulakan ikut tekak.
Makan dengan nasi putih, kuah bior melembang dalam pinggan. Elok pedas nye. Sebelum masuk ikan rasa menusuk pedasnya, bila ikan dah mesra, lemak dah keluar, baru rasa sedapnya. Sedap sehingga menghirup kuah.
No comments:
Post a Comment