Monday, 22 January 2018

Kengsom Siakap / Kaeng Som

Gaeng-Som

Semalam punya siakap ada lagi 4 potong. Buat kengsom lah. Kengsom ni masak asam pedas siam ( depe kate le) teman suke pasei kena dengan tekak dan sedap serta senang nak buat. Rasa dia masam-masam manis pedas cili api, terangkat makan panas panas.



Bahan dia senang bebeno
Gula melaka sedikit
Seikat kangkung atau betik muda
kunyit hidup dalam 1 inci
3 - 5 keping asam keping
Daun kesum 5 tangkai
2 biji bawang putih
 2 biji bawang besar
 2 biji bawang kecil
seinci belacan
 cili api dalam 10-15 biji dikisar dengan sedikit air.
 2 batang serai diketuk dan isi ikan siakap.
 Macam masak tempoyak je.


3-4 tangkai daun kesum, seikat kangkung, boleh juge letak betik muda kalau ada.( daun limau tu iklan je, tak pakai pon)


Masukkan bahan kisar ke dalam periuk dan tumis sebentar sampai tersejat sedikit. 





Masukkan 500-750 ml air (air kena agak sendiri, kalau terlebih, kuah cair dan kurang kick), belacan seinci, 5 keping asam gelugur (ada yang guna asam jawa) dan seketul kecil gula melaka dan didihkan.



Masukkan daun kesum dan ikan. Cantik kalau kuah sekadar hampir hapus ikan.



Didihkan kuah dan jangan gaul ikan. Masukkan kangkung tutup periuk dan renih hingga ikan masak. Garamkan dengan sesudu garam atau sesudu setengah.

Gaeng-Som

Sedap sungguh, menaikkan selera bila makan, kalau orang demam suka ni, berkuah masam masam manis, pedas pijo cili api yang sedap tu. Keluor ayor idung mengkeme.




No comments:

Post a Comment

Kurma Ayam

Muhammad memang cerewet bab makan dan adakala dia makan dan adakalanya dia tak suka. Tapi kalau gulai kurma ayam atau daging yang dilet...