Hari ni buat rendang pedas ayam dengan pulut kuning untuk bawak pergi tempat kerja, sedekah Jumaat. Rendang ni setiap kali raya akan dimasak oleh mak atau makcik di kampung. Bapak rajin masak rendanhg ni, selalu gu dia makan dengan pulut jagung tanak. Memang terangkat.
Bahan-bahannya senang je.
Resepi untuk 2 ekor
2 ekor ayam dipotong kecil
2 biji bawang besar dan 6 biji bawang merah kecil (ditumbuk kasar)
7 batang serai (ditumbuk kasar)
2 hiris halia dan lengkuas
1 liter santan kotak kara (dicairkan dengan air, nisbah 1:1)
3 sudu besar cili kering kisar ( nak pedas boleh letak banyak atau masukkan cili api)
3 sudu besar garam
1 sudu besar gula
2 helai daun kunyit dimayang
Lambung semua bahan dalam kuali, masukkan santan dan mula masak api perlahan (kalau takut ayam hancur sementara menunggu kuah kering, boleh asingkan ayam atau masak bahan cecair dahulu sehingga sebati dan menggelegak, baru masukkan ayam)
Masukkan daun kunyit hiris dan masak hingga kuah mengering. Jaga api, pakai api perlahan.
Akhirnya selepas 2 jam lebih, rendang dah siap. lepas ni nak buat pulut kuning pula.
No comments:
Post a Comment