Semalam kite makan tempoyak, hari ni tetiba plak nak makan ikan pari so teman nak buat Kari Ikan Pari. Serampang dua mata lauk ni. Buat kuah kasi cukup rasa, esoknya lebihan kuah boleh buat cicah dengan lempeng. Terangkat sarapan esok.
Ini le bahan-bahan yang teman pakei bila buat kari ikan.
Bawang Besar 2 biji
Bawang kecil 4 biji
Bawang putih 5 ulas (bawang bawang ni diblend dan simpan sikit dimayang untuk menumis
Halba campur
Daun Kari 4 tangkai
Kacang Bendi
Terung bulat sebiji dibelah 6
Serbuk kari ikan Adabi 3 sudu besar + 1 sudu besar serbuk kunyit dan sesudu serbuk cili
Tumis bawang hiris sampai kekuningan dan naik bau, masukkan halba campur, bawang kena betul-betul masak dan kuning kemudian masukkan bahan kisar dan masak hingga pecah minyak. Api dapur kena sedang tak besar tak kecil (kesilapan disini boleh menyebabkan kuah kari terhangit atau kurang masak menyebabkan kuah kurang rasa)
Apabila tumisan dah pecah minyak, masukkan daun kari dan campuran serbuk kari. Masukkan sedikit air dan tumis sehingga rempah masak, pecah minyak dan berbau wangi. (Satu rumah bau kari lapor jadinyee)
Bila rempah dah naik minyak, masukkan semangkuk air dalam 500 ml dan asam keping. Masak hingga mengelegak dan garamkan (garam kena cukup yg ni saya pakai 2 sudu kecil penuh, kalau tak kari tak naik rasa dan tak umphh) Saya masukkan gula sesudu untuk seimbangkan rasa rempah dan santan.
Seterusnya, masukkan isi ikan pari dan sayuran yang dipotong tadi. Buka peti ais, jumpa sebiji tomato terus lambung sekali. Renih sehingga sayur dan ikan masak.
Selalu buat kari mamak tak letak santan, tapi hari ni nak makan versi Melayu (boh santan kara 250 ml yang dibancuh dengan air) jumlah santan cair ini mestilah sama ratio dengan jumlah air ketika menumis tadi, kena sama banyak. Renih api perlahan sehingga menggelegak tetapi jangan sampai pecah santan. Dah siap wehh..makan gulai rempah berbau satu romah teman.
Nampak elok minyak dia.
Makan pulak dengan nasi putih. Akif makan bertambah dengan Muhammad. Nampak gaya depe suka makan kari.
No comments:
Post a Comment