Hari ni teringin sangat nak makan sepuh ikan bakor, semalam nak buat tak jadi pasei dah buat laksa sardin tin. Barang semua dah ada dan sepuh ni senang nak buat. Kalau kome nak tahu, sepuh ni makanan tradisi orang Perak juge (kat tempat teman le, Sungai Siput (U) dengan Lenggong) tempat lain atau daerah lain idok le tau deme manggei nye ape. Sepuh ni sedap dengan ikan air tawar, biasanya Tilapia, Jelawat atau Ikan Loma (ikan lain pon boleh). Selalunya padanan dia ikan bangsawan le katekan.
Ikan Tilapia Merah dibersihkan dan jangan dibuang sisik (kalau tak gemor, buang je) teman idok buang pasei bila dah bakor, sisiknya rangup dan sedap dimakan. Gaul garam dengan serbuk kunyit je.
Tak dan nak ngintu bara api, pakai pemanggang ajaib je. Ikan yang digaul dibalut dengan daun kunyit (kalau tak ade, daun pisang pon bedal) dan dibungkus dalam Aluminum Foil. Elok je ikan tu menjeling.
Bior ataih pemanggang ajaib tu dalam setengah jam api kecik, balikkan selang 15 minit. Kalau nak garing untuk sisiknya, besorkan sikit api, jangan hangit sudah. Pandei-pandei le.
Bahan kuah sepuhnye ini je, hiris bawang kecik dan cili api dalam 4 biji dan bancuh santan dengan ayo masak, nisbah satu santan satu ayo.
Lepaih tu, masukkan sepeket kerisik, bancuh semua bahan dan garamkan (gula tak perlu pasei manis kerisik dan santan dah cukup) tapi kalau nak bubuh juge, sekadar pelengkap je, sesudu kecik tak ngape. Rasekan secukupnye.
Ikan dah siap bako, kejap lagi nak mandikan dengan kuah sepuh.
Dalam menunggu ikan bako masak tadi, teman buat sambei belacan, dapat pula belimbing buluh kat tempat keroje tadi, elok bebenor dikahwinkan dengan pucuk paku celor.
Udoh siap mengkeme, kecor ayor lior teman ni, di gu kan dengan tempe goreng, teman bedal semacam je. Alhamdulillah.
sedap sungguh dinner harini
ReplyDeletecubalah..sedap
ReplyDelete