Tom Yam ni boleh dikatakan semua rumah akan buat, menu kegemaran juga le. Hari ni teman nak buat tom yam ayam cara teman.
Bahan-bahanye senang je
1-2 inci Lengkuas
2-3 batang serai diketuk
2 biji bawang besar dibelah 4
5 biji bawang kecil dibelah 4
4-6 ulas bawang putih diketuk
3-4 tangkai daun limau purut
1 batang karot dipotong memanjang
sedikit bunga kobis
Sepeket putik jagung
sepeket cendawan tiram (kalau tak suka tak payah)
2 biji kiub ayam
2 sudu besar Pes Cili Thai
3 sudu besar sos ikan
3 sudu besar perahan limau (teman guna yang dalam botol)
cili padai dalam 3-5 biji diketuk (untuk tambah pedas, kalau tak tahan, tak perlu letak)
Garam dan gula
Pasei ape teman cakap senang, cara masak mengkalung(campak) semua bahan kedalam periuk dan isi air sama paras (kalau banyak air dia cair, tak sedap) kecuali pes cili, sos ikan, perahan limau, daun limau purut dan isi ayam.
Bila dah mendidih, masukkan pes cili dan sos ikan.
Kemudian masukkan daging ayam, jus limau dan daun limau yang dicarik sedikit.
Teruskan merenih, perasakan garam dan gula (ikutlah tekak masing-masing)
Teman suka tom yam yang keruh sedikit, masukkan 2 senduk susu cair (ada yang pakai santan) jadi kuah akan keruh sedikit dan menambahkan rasa lemak pada kuah tom yam.
Masak sebentar dan hidangkan, lupa beli daun ketumbar, kalau ada tu pergghhh, bau dia menyebabkan berkeroncong perut berbunyi.
Makan bersama nasi panas pun best, nak 'feel' makan kedai siam siap goreng telur dadar 3 biji. Resepi ni teman belajo melalui kebanyakan blog memasak siam, tak pakai kiub tom yam cuma kiub ayam atau stok ayam, cuma dapatkan Pes Cili Maephranom tu je, banyak jual dekat pasaraya dan kalau perasan banyak digunakan di dapur-dapur restoran makanan thai. Pes Cili ini antara bahan wajib dalam masakan thai, mereka menumis, buat sup dan sebagainya dengan menggunakan Pes ini, kalau nak try perbezaannya cubalah resepi ni.
No comments:
Post a Comment