Ikan Keli Sambal ni memang kegemaran wife dan anak-anak. Resepi ringkas dan mudah, yang tak reti masak pon boleh buat.
Ikan keli digoreng garing, cuci ikan dengan cuka untuk hilangkan lendir pada kulit (lendir ni yang buat dia meletup-letup masa digoreng) pakailah ejen penghakis seperti asam jawa dan asam limau selain cuka untuk bersihkan ikan, InsyaAllah gorengan tak meletup-letup
Bahan-bahannya
3 ekor Ikan Keli digoreng rangup sedikit
2 biji bawang kecil dikisar
Sesudu belacan dikisar
2 biji bawang putih dikisar
2 sudu besar cili kisar
2 keping asam gelugur
Sebiji bawang besar
Garam
Gula
Tumis bahan kisar dan cili kisar. Tumis sehingga cili masak.
Bila dah harum dan pecah minyak, masukkan gula, garam, asam keping serta sedikit air. Masak lagi hingga semua sebati dan masukkan bawang besar dipotong bulat dan gaul sebentar.
Masukkan ikan keli yang digoreng rangup ke dalam tumisan sambal dan gaul rata.
Sempat lagi goreng tempe nak dijadikan pasangan keli sambal ni.
Akhirnya, siap. Makan dengan nasi panas memang best, Muhammad makan sedikit je, Sofia dan Akif boleh tahan walaupun sedikit pedas. Dikahwinkan dengan tempe, Alhamdulillah rezeki malam ni.
No comments:
Post a Comment