Sempena public holiday Thaipusam, bawak family pergi minum petang dekat kedai Cendol Pokok Jambu berhadapan SAMTEN, Batu 9 Cheras. Teman test dia punya Mee Hailam. Sekali kena dengan tekak, lama dah tak makan Mee Hailam yang ada rasa, selalu jumpa banyak rasa kuah campur kicap je. Wife kata adik ipar nak singgah petang ni, jadi otak ligat memikior apa nak dijamu (tetamu datang kena raikan jika berkesempatan) masa balik singgah Mydin Nanding, Hulu Langat untuk beli bahan Mee Hailam.
Bahan-bahan dia macam banyak tapi tak le banyak sangat.
2 pek mi kuning biasa atau dapat yang kasar pon best
2 biji bawang besar(dicincang)
5-7 biji bawang putih (dicincang)
1 kiub ayam
1 pek bebola ikan
1/2 kilo daging dipotong kecil
2 dada ayam dipotong kecil
6 ekor sotong saiz sedang dipotong
1 biji karot disagat sedang atau ikut suka
Seikat Saw
Sedikit Kobis Bunga (dalam gambo tak ada lupe snap)
2 sudu besar Sos Tiram Maggi (lupe nak ambik gambor)
2 senduk sos cili Life
1 senduk kicap manis Jalen
1/2 senduk kicap pekat Jalen
1 sudu besar garam
1 sudu tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air
Tumis bawang cincang sehingga kekuningan dan masukkan sesudu dua cili kisar (nak bagi pedas sikit) teruskan menumis sehingga cili masak.
Seterusnya masukkan 1 liter air, kiub ayam,daging lembu dan ayam dan renihkan sehingga mendidih.
Masukkan semua sos dan kicap mengikut sukatan, sayuran dan teruskan memasak.
Masukkan pula sotong dan bebola ikan, sawi dan teruskan memasak. Bolehlah mula rasa sedikit kuahnya dan sesuaikan dengan jumlah garam. Gula tak perlu lagi kerana kicap dan sos ada rasa manis.
Masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah dan masak sebentar.
Dah siap pon, sedap weh. Melalui deria rasa mengatakan hampir menyamai rasa dekat kedai cendol tu. Alhamdulillah.
No comments:
Post a Comment