Wednesday, 31 January 2018

Bubur Lambuk


Hari ni malas bebeno nak masak, kepala duk pikir masak senang. Tanya gelpren, dia kata makan bubur pon ok, tros ingat bubur lambuk. Meh jom kite tengok cemmana rupa masaknya.



Bahan-bahanye
beras secawan
4 biji bawang merah dihiris (rebus bersama beras)
Seinci Halia ( rebus bersama beras)
3 biji bawang putih (rebus bersama beras)
Bahan Tumis
Rempah 4 beradik dan sesudu halba
Sebatang serai diketuk
4 biji bawang merah dimayang
2 sudu besar udang kering
2 sudu besar udang geragau



Rebus beras dengan bahan hiris serta 400 gram isi daging hingga kembang dan daging empuk.


Bila dah kembang, masukkan 250 santan Kara yang dibancuh sedikit dengan air.



Segala bahan tumis tadi digoreng dengan minyak hingga naik bau (jaga-jaga jangan hangit)
kemudian curahkan kedalam bubur. Ni namanya tumis darat.


Masak api sederhana dan selalu kacau, takut hangit di bawah.Rasakan garamnya, kalau cukup garamnya memang terangkat dan masukkan sebiji kiub daging. Dah siap, resepi ni tiada menggunaan gula. Rasa lemak berkrim.


Hias dengan daun bawang dan bawang goreng. Perghhh, macam bulan puasa mengkeme oiii...tak tahan dah ni. Jamu dulu. Resepi ni lah diberikan kepercayaan oleh officemate Mas Tenty untuk buat program bubur lambuk perdana tahun lepas (Alhamdulillah, semua pakat kata sedap) buat 3-4 periuk besar tu. Bebudak bertambah.






No comments:

Post a Comment

Kurma Ayam

Muhammad memang cerewet bab makan dan adakala dia makan dan adakalanya dia tak suka. Tapi kalau gulai kurma ayam atau daging yang dilet...