Tuesday, 30 January 2018

Mee Jawa

Mi Jawa

Hari ni nak masak Mee Jawa. Last makan Mee Jawa sedap masa tinggal di Port Dickson, kedai makan pagi dekat jalan Port Dickson bypass, pagi-pagi penuh, geng-geng kerja kerajaan pon ramai.



Bahan-bahan senang sesangat cuma nak mengadunnye mungkin renyah.
Daging lembu sekilo atau lebih direbus seketul ( isi dipotong nipis, air rebusan untuk kuah) kalau selit dengan tulang temulang lagi kaw rasa dia.
2 sudu besar Udang kering 
2 sudu besar udang geragau
4 bawang kecil dan 2 bawang besar
4-5 ulas bawang putih
seinci Halia dan Lengkuas
Kisar semua bahan ni.
Kemudian dalam sekilo ubi keledek ( ada yang campur ubi kentang-ikut le selera) direbus dan dilenyek.



Tumis semua bahan hingga naik minyak (pastikan bahan blend dimasak elok sehingga pecah minyak, kalau tak, tak sedap)



 Bila bahan tumis dah mula pecah minyak, masukkan cili kisar dalam 3 sudu dan tumis lagi hingga cili masak. Apabila dah masak, letak seketul gula melaka, masukkan air rebusan daging dan renih hingga mendidih dan masukkan seketul kiub daging (perlu untuk naikkan rasa jika air rebusan daging tiada tulang)



Masukkan pula keledek yang dilenyek kedalam kuah tadi dan gaul rata.


Masukkan asam keping dalam 2-3 keping (ikut kualiti asam), suaikan garamnya, manis tadi datang dari keledek dan gula melaka, tambah gula jika perlu. Dah siap.


Ni rencah malas, patut ada bawang goreng dan tahu goreng. Ni pon jalan. Resepi ni full proof, Geng Jollok( geng grup masak) dah buat dah.






No comments:

Post a Comment

Kurma Ayam

Muhammad memang cerewet bab makan dan adakala dia makan dan adakalanya dia tak suka. Tapi kalau gulai kurma ayam atau daging yang dilet...