Saturday, 13 January 2018

Nasi Goreng Cina

Nasi Goreng Butter
Pagi Ahad ni ada tetamu, Ajak n wife. Datang untuk belajar buat kek dengan Shafa. So, kena siapkan sarapan pagi. Isi ayam ada lagi dalam peti ais dan ada separuh lagi kacang peas beli minggu lepas. Anak cakap tak nak yang pedas, nak putih, terus teringat nasi goreng chinese style a.k.a Nasi Goreng Cina. Ini resepi dan bahan-bahan cara saya, mungkin tak sama dengan orang lain.
 Tak blend apa apa pun, kacang peas dihiris kasar, 3 ulas bawang putih diketuk dan 4 biji bawang kecil dihiris.

 Perencah kita hari ini ialah sos ikan, sos tiram dan kicap soya cair

Ayam saya rebus dahulu sebab tak nak air ayam dan lemaknya ubah rasa nasi ( nak goreng terus pon boleh) 

 Nasi nya banyak jadi saya gunakan 4-5 sudu besar minyak masak, 2 sudu minyak bijan dan sesudu butter.
Tumis bawang-bawang sehingga harum dan layu sedikit.

Bila, dah masak, boleh masukkan kicap cair, sos tiram, sos ikan, kacang peas(kalau ada sayuran campur lagi sedap) dan cili ketuk serta isi ayam yang direbus tadi, perasakan juga dengan sedikit garam. Masak hingga sebati dalam seminit

nasi goreng chinese style
Masukkan nasi dan gaul rata. Saya pecahkan 2 biji telur seperti dalam gambar dan terus menggaul hingga rata. Alhamdulillah, dah siap.

No comments:

Post a Comment

Kurma Ayam

Muhammad memang cerewet bab makan dan adakala dia makan dan adakalanya dia tak suka. Tapi kalau gulai kurma ayam atau daging yang dilet...